• Coba Beugeling

De Assistentiehond (hulphond, geleidehond, signaalhond)

Via een Facebookpagina kwam ik in gesprek met iemand die onze sleeves erg verwarrend vind, ivm hulphonden, die ook teksten dragen.
Ter verduidelijking wil ik hier uitleggen waar je een assistentiehond aan kunt herkennen.


Hulphond met tuig

1. Een tuig waar de functie van de hond op staat. 2. De naam van de hondenschool 3. Dit zie je niet aan de buitenkant, maar de hond zal geen interesse in andere mensen dan zijn baas tonen. 4. Indien er in uw winkel een hond komt en u vertrouwd niet dat dit een echte assistentiehond is, dan mag u vragen om een pasje.


Tuig

Helaas kun je in veel winkels en online tuigen kopen en teksten "hulphond". Dit zegt niet veel. "In opleiding" zegt ook niks. Er moet op het tuig staan welke hondenschool de hond vandaan komt.Waarom mag je deze honden niet afleiden?

Als mensen ze aandacht geven, worden mensen "leuk". Dan trekken ze naar andere mensen, springen ertegen op. Dit is voor andere mensen niet leuk (dan is de hond ineens niet meer schattig) maar vooral voor de hondengeleider is dit erg naar.


Stel je voor dat je blind bent en je hond trekt je vooruit naar iemand anders of gaat ineens aandacht halen bij iemand. Jij ziet dat niet aankomen en er kunnen ongelukken gebeuren. De hond doet zijn werk op dat moment niet goed, terwijl jij "blindelings" op je hond vertrouwd.


Stel je hebt een hulphond: Jij zit in een rolstoel. Je hond moet iets aangeven, je sleutels zijn gevallen bijvoorbeeld; maar hij vind de mensen om zich heen veel leuker en wil op dat moment niet voor je werken. Jij staat voor de deur en moet nodig naar de wc....Signaalhond: Deze geeft aan als baasje een epileptische aanval krijgt, de glucose gevaarlijk laag is of andere dingen, afhankelijk waarvoor de hond getraind is. Hond wordt afgeleid, baasje krijgt een aanval. Hond geeft dit niet aan en baasje valt neer. Met hoofd op een obstakel. Dit is geen uitzonderlijk geval. Dit is echt gebeurt. Als de hond het had aangegeven, had baasje zelf rustig kunnen gaan liggen.


Dit zijn zomaar voorbeelden.

Mag een hond dan geen leuke dingen doen? Jawel, de hond weet precies wanneer hij nodig is. Daarbuiten kan hij slapen, rennen, spelen, knuffelen, altijd bij baasje in de buurt blijven, mee naar de winkel, op bezoek (terwijl jouw hond thuis zit te wachten), lekker spelen in het bos, spelen met andere honden enz. Maar wel dan, als hij daar toestemming voor krijgt. En dat is niet zielig.Hoe zit dat dan met de sleeves die ik verkoop via KVVLelystad.com? Deze zijn bedoelt voor honden die onzeker zijn, agressief reageren, ziek zijn, loops zijn, schrikken van zomaar aaien..... en zo zijn er nog veel meer situaties waarin ze gebruikt kunnen worden. Niet iedereen stelt het op prijs als je zomaar naar hun hond gaat, of als je je eigen hond bij hun hond laat komen. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn, en bijtincidenten veroorzaken.


Ga naar de sleevesWat vind je van bovenstaande? Duidelijk of heb je nog vragen?


0 keer bekeken
  • Pinterest Social Icon
  • Faceboek KVV Lelystad

Volg mij ook via Social Media